
Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biridir.
Ərzaqlar:
Xəmir üçün:

4 st un
1 st+1/3 st ilıq su
1 ç.q quru maya
1 ç.q duz
Arasına çəkmək üçün:
200-250 q kərə yağı
1/2 ç.q ədava qarışığı(küşniş toxumu, hil, darçın və zəncəfil)
Qızartmaq üçün:
Zeytun ya bitki yağı ya da kərə yağı
Yaymaq üçün:
3-4 x.q un
Üstü üçün:
1 x.q şəkər kirşanı
Hazırlanması:
Əvvəlcə xəmiri hazırlayırıq.
Mayanı az ilıq su ilə qarışdırıb 5-10 dəqiqə saxlayırıq köpür.

Unu bir qaba ələyib üstünə duzu səpib içinə mayanı və suyu əlavə edib qaşıqla qarışdırırıq.

Sonra əlimizlə normal xəmir yoğururuq. Xəmirin üstünü örtüb isti yerdə 2-2,5 saat saxlayırıq acıyır.

Yağı bir qabda əridib ədavaları içinə töküb qarışdırırıq.

Xəmir acıdıqdan sonra onu uzumsov düzəldib 5 yerə bölüb kündəliyirik.


Kündənin birini götürüb un səpib nazik yuxa yayırıq.



Yuxanı sərib üstünə yağdan töküb yağlayırıq.(Yuxanı sərib yanlardan dartıb böyüdün. Birinci yuxanı sərdikdə taxtaya yağ vurub ordan-burdan yapışdırın.)

Qalan yuxaları da bu qayda ilə yayıb yağlayırıq.

Yağlanmış yuxaları enli tərəfdən bükürük.

Bir tərəfindən başlayaraq dairəvi şəkildə yenidən bükürük.

Sonra əlimizlə qalınlığı 1 sm-dən nazik diametri 32-34 sm olmaqla yayırıq.Yaydığımız xəmiri çəngəl ilə 10-15 yerdən deşdəkləyirik.

Tavada yağı qızdırıb düzəltdiyimiz xəmiri qoyub hər iki üzünü qızardırıq.
Keçmiş adət ənənələrimizə görə hal hazırda da rayonlarımızda fəsəlini sacda bişirirlər. Sacda fəsəlini bişirdikdə üzünə yağ vuraraq dayanmadan o tərəf bu tərəf çevirib tamam qızaranadək bişirirlər.



Üstünə şəkər kirşanı səpirik. Bəzən də fəsəli bal ilə süfrəyə verilir. Fəsəli isti-isti çox ləzzətli olur.


Nuş olsun!






























