Araşdırmalar xurmanın ürək damar xəstəliklərindən və xərçəngdən qorunmada təsirli rol oynadığını göstərir.
Xurmanın sağlamlığa faydaları:
Beyni gücləndirir.
Xurma, başdan başlamaq üzrə bədənimizin bir çox orqanına xeyri var. Xurmada olan fosfor, beynin ehtiyaclarını qarşılayır. Yorğunluğu aradan aparır.
Xurmanın təsirli olduğu bir başqa sahə də sinir sistemimizdir. Xurmanın sakitləşdirici bir xüsusiyyəti vardır. Xurmada eyni zamanda B1 və B2 vitaminləri var. Bunlar da zehini və sinir sistemini sakitləşdirir.
Öskürəyin ən yaxşı dərmanı.
Meyvə olaraq ən yaxşı sinə dərmanı xurmadır. Xurma bəlğəmə, nəfəs borusuna və öskürəyə qarşı istifadə olunur.
Xurma, qan damarlarını yumşaldar və damar sərtliyinin qarşısını alar. Ayrıca qanı təmizləyər və təzyiqi də nizamlayar.
Xolestrol.
Qəhvə və yağ qandakı xolesterolun yüksəlməsinə səbəb olur. Ərəblər bol miqdarda qəhvə içirlər və araşdırmalarda Ərəblərdə bu xəstəlikdən əsər olmadığı ortaya çıxmışdır. Bunun səbəbin araşdıran mütəxəssislər, Ərəblərin qəhvə və digər içkilərin yanında mütləq xurma yediklərini də öyrənmişlər.
Böyrək daşını əridir.
Xurma böyrəklərin yuyunmasına da kömək edir böyrəklərin daha yaxşı işləməsini təmin edir. Böyrək iltihabına şəfa verir. Xurmanın suyu böyrək daşlarının da parçalanmasında çox faydalıdır. 6-7 ədəd xurma parçalanaraq bir stəkan suya qoyulandan bir neçə saat sonra süzülər və isidilərək gündə iki dəfə içilər. Bu 15 gün edilsə böyrək daşlarını yox edər.
Tumunu sovurun
Mütəxəssislər xurmanın aç qarınına yeyilməsini məsləhət görürlər. Həmçinin qabıqlarında və tumunda də bol miqdarda vitamin olduğunu söyləyirlər. Toxumununda sovurulmasını tövsiyə edirlər.
Gözləri qüvvətləndirir.
A vitamini ehtiva edən xurma, gözləri qüvvətləndirir. Xurma xüsusilə gecə korluğu və digər göz xəstəklərinin qarşısını alir. Xurma göz sinirlərini qüvvətləndirir. Hər qidada olduğu kimi xurmanıda çox yeməmək lazımdır.
Mənbə: www.e-eye.az