Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biridir.

Ərzaqlar:

Xəmir üçün:

4 st un

1 st+1/3 st ilıq su

1 ç.q quru maya

1 ç.q duz

Arasına çəkmək üçün:

200-250 q kərə yağı

1/2 ç.q ədava qarışığı(küşniş toxumu, hil, darçın və zəncəfil)

Qızartmaq üçün:

Zeytun ya bitki yağı ya da kərə yağı

Yaymaq üçün:

3-4 x.q un

Üstü üçün:

1 x.q şəkər kirşanı

Hazırlanması:

Əvvəlcə xəmiri hazırlayırıq.

Mayanı az ilıq su ilə qarışdırıb 5-10 dəqiqə saxlayırıq köpür.

Unu bir qaba ələyib üstünə duzu səpib içinə mayanı və suyu əlavə edib qaşıqla qarışdırırıq.

Sonra əlimizlə normal xəmir yoğururuq. Xəmirin üstünü örtüb isti yerdə 2-2,5 saat saxlayırıq acıyır.

Yağı bir qabda əridib ədavaları içinə töküb qarışdırırıq.

Xəmir acıdıqdan sonra onu uzumsov düzəldib 5 yerə bölüb kündəliyirik.

Kündənin birini götürüb un səpib nazik yuxa yayırıq.

Yuxanı sərib üstünə yağdan töküb yağlayırıq.(Yuxanı sərib yanlardan dartıb böyüdün. Birinci yuxanı sərdikdə taxtaya yağ vurub ordan-burdan yapışdırın.)

Qalan yuxaları da bu qayda ilə yayıb yağlayırıq.

Yağlanmış yuxaları enli tərəfdən bükürük.

Bir tərəfindən başlayaraq dairəvi şəkildə yenidən bükürük.

Sonra əlimizlə qalınlığı 1 sm-dən nazik diametri 32-34 sm olmaqla yayırıq.Yaydığımız xəmiri çəngəl ilə 10-15 yerdən deşdəkləyirik.

Tavada yağı qızdırıb düzəltdiyimiz xəmiri qoyub hər iki üzünü qızardırıq.

Keçmiş adət ənənələrimizə görə hal hazırda da rayonlarımızda fəsəlini sacda bişirirlər. Sacda fəsəlini bişirdikdə üzünə yağ vuraraq dayanmadan o tərəf bu tərəf çevirib tamam qızaranadək bişirirlər.

Üstünə şəkər kirşanı səpirik. Bəzən də fəsəli bal ilə süfrəyə verilir. Fəsəli isti-isti çox ləzzətli olur.

Nuş olsun!

Comments

comments