Paxlava



Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biridir.

Ərzaqlar:



( 28-32 s.m-lik 2 tavalıq paxlavanın ölçüləri)

Xəmir üçün:

1kq un

3 yumurta

250 q kərə yağı

1 st süd

2 x.q xama

1 ç.q quru maya

Duz

İçlik üçün:

(İçliyi badam ləpəsi ilə də edə bilərsiniz.)

(Qoz ya da badam ləpəsinin qabığını çıxardıb qoz çəkən maşından keçiririk)

1 kq qoz ləpəsi

1kq  şəkər tozu

1/3 ç.q hil.

Yağlamaq üçün:

400 - 450 q kərə yağı

Şərbət üçün:

(hər tavaya 1st şəkər tozu,0,5 su)

2st şəkər tozu

1 st su

Üzü üçün:

2 ədəd yumurta sarısı

Badam ləpəsi ( fındıq ya da qoz ləpəsi qoymaq olar)


Hazırlanması:

Xəmiri hazırlayaq. Südü qaba töküb ilıq qızdırırıq.



Yağı əridirik.



Mayanı ilıq suda qarışdırırıq 5-10 dəqiqə qalır köpüklənir.



Unun ortasına yumurtanı, mayanı, südü, yağı, xamanı və duzu əlavə edirik.



Yumşaq xəmir yoğururuq.



Xəmirin üstünə neylon çəkib, dəsmal qoyub, ədyala bükürük, 2 saat acımağa qoyuruq.



İçlik hazırlayırıq. Qozu tavada qovurub qabığını təmizlədikdən sonra qoz çəkən maşından keçiririk.



Çəkilmiş qozu şəkər tozu və hil ilə qarışdırırıq. Yuxaları yağlamaq üçün yağı əridirik.

Şərbəti hazırlayırıq. Qaba suyu və şəkər tozunu əlavə edib qaynara düşən kimi 2-3 dəqiqə qaynadıb, götürük.



Üzünə çəkmək üçün yumurta sarısını bir qaba sındırıb çalırıq.



Üzü üçün badam ləpəsini təmizləyirik. Bax: Badam ləpəsinin təmizlənməsi

Xəmir 2 saata acıyır.



Xəmiri hər tava üçün12 hissəyə bölürük. İki kündəni böyük (ən alt və ən üst üçün) qalanlarını isə balaca kündələyirik.



Yuxanı (az) unla yayırıq.



Tavanı yağlayıb yuxanı səririk. Yuxaya yağ töküb yağlayırıq.



Hər qata 1 stəkandan 1 barmaq aşağı içlik səpirik.





Yenə yuxanı sərib yağlayırıq.



Bu şəkildə bütün qatları hazırlayırıq. Axırıncı qatı qoyduqdan sonra kənarlarını yaxşı düzəldirik.



Xəmiri romb şəklində kəsirik.




Yarım saat saxlayırıq. Sonra yumurtalayıb ortalarına badam ləpələrini qoyuruq.




180 dərəcə qızdırılmış sobada üzü az qızarana qədər bişiririk. Sonra layları yağıadığımız yağdan qalanını paxlavanı sobadan çıxarıb aralarına tökürük. Dərəcəni 150 dərəcəyə qoyuruq. Üzü tam qızarana yaxın çıxarıb şərbətini tökürük. Hər iki halda bıçaqla kəsilən yerlərlə bir də gedirik ki, həm yağ həm də şərbət hər yana yaxşı yayılsın.



Şərbəti tökdükdən sonra sobada 3-5 dəqiqə saxlayıb götürürük.



Paxlava ilıq olanda tavadan tək-tək çıxarıb başqa düz qaba aralı yığırıq.

Qeyd: Paxlavanın üzünün parıltılı və gözəl olmağını istəyirsinizsə onda paxlavanın şərbətindən 3 x.q götürüb 1 x.q bal ilə əridib firça ilə hazır olan isti paxlavanın üzünə çəkirik.

Nuş olsun!

OXŞAR YAZILAR
.Kakaolu biskvit 2
Ərzaqlar: 5 ədəd yumurta 1 st başından 2 x.q az un 2 x.q kakao 1 st şəkər tozu 1 paket qabartma tozu 1 paket vanil Hazırlanması: Yumurtanın a
.Portağallı çızkek
Ərzaqlar: 150 q qurabiyə 100 q kərə yağı İçlik üçün: 400 q labinə pendir 3 ədəd yumurta 1 paket qaymaq ½ st şəkər tozu 1x.q un 1x.q nişasta
.Qozlu qurabiyə 2
Ərzaqlar: 200 q yumşaq kərə yağı 1 st qoz ləpəsi 2-3 ədəd yumurta 1 st pudra şəkər 1 paket qabartma tozu 1 paket vanil Un aparanadək Haz
.Kəsmikli piroq 2
Ərzaqlar: Xəmir üçün: 200 q kərə yağı ½ st şəkər tozu 2 ədəd yumurta sarısı 2 st un 1 paket qabartma tozu 1 paket vanil İçlik üçün: 600
.Şokolad kremli banan pirojnası
Ərzaqlar: 4 x.q nutella 200 q xama 200 q karə yağı 1 paket qabartma tozu 50q qoz ləpəsi Un aparanadək Hazırlanması: Qoz ləpəsini doğrayıb
Şərh yaz
Adınız:
Email: saytda görsənməyəcək
Mətn
Kod gizli kod Yenilə
Kodu yaz

Şərhlər
Reseptaz (29 mart 2017 08:38)
Təxmini yarısını götürün..
leman (28 mart 2017 15:09)
Bir tava ucun nece hazirlayim
Sevinc (23 mart 2017 20:43)
Bu reseptdən mütləq istifadə edəcəm. Reseptdən istifadə edəcəm.♡☆♡☆
Aylin (23 mart 2017 11:41)
Salam Reseptaz.3kunc paxlavani yaxsi buke bilmedim,sekillere baxdim ama yaxsi olmadi qizardan kimi acildi.neden ola biler?
Reseptaz (21 mart 2017 14:10)
salam, 2 tava üçündür. hər qat üçün 1 st. normaldır.
Evdar xanim (21 mart 2017 11:42)
Salam.bayraminizda mubar. burda verilen yag ve iclik bir list ucun nezerde tutulub yoxsa iki list ucun.iki list ucun arasina ve ustune vurmaq ucun azdi deyesen.iclikde bir st bir barmaq asagi cox deyil.
Gulay (19 mart 2017 22:08)
Ela resepti
Reseptaz (19 mart 2017 09:39)
Nuş olsun..
Aylin (18 mart 2017 22:09)
Qarisiq eledim 3st qoz,1st findiq lepesi qatdim
Aylin (18 mart 2017 22:03)
Paxlavani bisirdim kocam beyendi
ayten (18 mart 2017 08:27)
Texminen nece deqiqe bisirmek lazimdir?
aylin (17 mart 2017 15:27)
supper
Reseptaz (14 mart 2017 17:58)
Təpidəndə yaxşı kəsilməz..
Sebine (13 mart 2017 23:36)
Ressept az deyerdiz niye olmaz???ne olar ki??
Reseptaz (13 mart 2017 22:02)
Salam, yox ele olmaz.
Sebine (13 mart 2017 20:32)
Coox xaiw edirem ressept az deyerdiz paxlavani portdedib kesende rahatdi ele kesem bir ziyani olmaz kii??
Reseptaz (13 mart 2017 12:35)
Salam, çox sağ olun. yeqin şərbəti çox bişiribsiniz. Çalışın şərbəti çox bişirmeyin bir az qaynadı bəs edir götürün.
Pervane (13 mart 2017 12:17)
Salam men her zaman bu reseptle edirem.super alinir hamının cox xoşuna gelir.sadece mende bir tek problem olur dediyiviz qaydada şire hazirlayiram.seher paxlavadan şire axmir.qendleşir.sebeb ne ola biler?xahiş yazardizda
Reseptaz (13 mart 2017 10:47)
Üstünün qopmaması üçün şərbəti tökərkən elə tökün ki, tam üst hissələrinə yayılsın.
Sobadan çıxaranda isə aralanmasın deye aralanmaq istəyənlərin yavaşca üstündən basın.
Reseptaz (13 mart 2017 10:46)
Lalə xanım 1 kq içlitə ən az 800 qr şəkər qatılır . Yaxşı olar ki 1-ə 1 olsun
Reseptaz (13 mart 2017 10:44)
Bu ərzaqla bir tavadan təxminən 25-3- ədəd paxlava alınır
Reseptaz (13 mart 2017 10:43)
Aylin xanım qarışıq dadlı alınır, təkcə fındıkla həm quru alınır həm də dadı qarışıq kimi ləzzətli olmur
Dəniz (12 mart 2017 20:03)
Çoxxxx sağolun qəşəngdi.
Aylin (11 mart 2017 15:24)
Salam iclik ucun qoz evezine findiq lepesi elave etmek olar?
Lale (11 mart 2017 12:02)
Salam ressept az.Zehmet olmsa menim suallarima cavab vererdiz.Coox xaiw edirem.Birinci sualim mende de paxlavanin ust qati aralanir neden olar????Ikinci sualim men paxlavani hem qoz hede findiqla edirem iksini qariwdirib yeni,bir kq pisok cox olur ele bil 1-kq icliye ne qeder qatim ki,normasinda olsun????cunki ic yunguldur pisok agir 1-kq ice yarim kq pisok toksem nece olar????xaiw edirem cavab yazin
Ayka.78 (11 mart 2017 08:31)
Salam.xanim.xayis edirem.cavab yazinda menn bisirende ustu aralanir men nece edimki acilmasin ustu?
sevinc (10 mart 2017 11:38)
salam zehmet olmasa deyerdiz bu listden texminen nece kiloqram paxlava cixir evvelceden tesekkurler
Reseptaz (10 mart 2017 09:59)
Salam, bəli işlədə bilərsiniz...
Nurane (09 mart 2017 22:47)
Selamlar yazmiwdim pardon kızlar
Nurane (09 mart 2017 22:47)
Selamlar yazmiwdim pardon kızlar
Nurane (09 mart 2017 22:46)
Salaklar qizlar resept.az sizden xaiw tez rey bildirinen wekerburayla paxlavanin xemirivi eyni ede bilerem?onsuzda ikisinede eyni miqdarda erzag gedrde duzu?
Reseptaz (09 mart 2017 09:33)
Lale xanım, buradakı paxlava 28 veya 32 sm ölçülü tava üçündür.
Lale (08 mart 2017 23:47)
Salam resset az sizden coox xaiw edirem sualmi tez cavablandirardiz.Sizi deqiq bawa salmaqcun deyim ki,ari yazilan sobalarin tavasinan iki tava biwirmek isteyirem paxlava bilmek isteyirem ki bu olculerle iki tava cixarmi qara tavalardi yeqin bilersiz coox xaiw edirem cavab yazin onceden twk????????
Lale (08 mart 2017 23:47)
Salam resset az sizden coox xaiw edirem sualmi tez cavablandirardiz.Sizi deqiq bawa salmaqcun deyim ki,ari yazilan sobalarin tavasinan iki tava biwirmek isteyirem paxlava bilmek isteyirem ki bu olculerle iki tava cixarmi qara tavalardi yeqin bilersiz coox xaiw edirem cavab yazin onceden twk????????
Lale (08 mart 2017 23:47)
Salam resset az sizden coox xaiw edirem sualmi tez cavablandirardiz.Sizi deqiq bawa salmaqcun deyim ki,ari yazilan sobalarin tavasinan iki tava biwirmek isteyirem paxlava bilmek isteyirem ki bu olculerle iki tava cixarmi qara tavalardi yeqin bilersiz coox xaiw edirem cavab yazin onceden twk????????
Narmin (06 mart 2017 01:03)
Ela alindi
Reseptaz (28 fevral 2017 09:06)
salam, paxlavanı quru və sərin bir otaqda saxlayin. soyuducuya qoymayin, nəmdən və birbaşa günəş işiğından uzaq tutun. beləcə yaxşı olar ki 3-4 gündən çox qalmasın.
aynur (25 fevral 2017 21:54)
eladir
lale (22 fevral 2017 13:20)
Salam resept az zehmet olmasa deye bilersiz paxlavani teze kimi saxlamaq ucun ne etmeliyem.zehmet olmasa yazarsiz cvb
sefeq (09 fevral 2017 00:12)
cox gozel her ela idi

Bu saytdakı bütün reseptlər və üzərində resept.az logosu olan bütün şəkillər resept.az-a məxsusdur və heç bir halda izinsiz olaraq istifade edilə bilməz. Əlaqə üçün: reseptaz@yahoo.com adresinə müraciət edin.