Şəkərbura



Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biridir.

Ərzaqlar:

(40 ədəd şəkərbura üçün)

Xəmir üçün:



1kq un

3 yumurta

250 q kərə yağı

1 st süd

2 x.q xama

1/2 ç.q quru maya

İçlik üçün:



500 q qabığı təmizlənmiş fındıq ləpəsi

500 q şəkər tozu

1/4 ç.q hil


Hazırlanması:

Xəmiri hazırlayaq. Südü qaba töküb ilıq qızdırırıq.



Yağı əridirik.



Mayanı ilıq süddə qarışdırırıq 5-10 dəqiqə qalır köpüklənir.



Unun ortasına yumurtanı, mayanı, südü, yağı və xamanı əlavə edirik.



Normal xəmir yoğururuq.



Xəmirin üstünə salafan çəkib, dəsmal qoyub, isti bükürük, 1 saat acımağa qoyuruq.

İçlik hazırlayırıq.Fındığı tavada qovurub qabığını təmizlədikdən sonra sürtgəcli maşından keçiririk.Çəkilmiş fındığı şəkər tozu və hil ilə qarışdırırıq.



Xəmir acıyacaq.



Xəmirdən 40 qramlıq (qozdan az böyük) 10 ədəd kündə düzəldirik.

(Xəmirdən az götürün 8-10 kündə düzəldin onu hazırlayıb qurtardıqdan sonra yenidən götürüb kündəliyib düzəldin qurtaranadək  təkrarlayın. Bu şəkildə şəkərburaları düzəltməyə davam edin).

Kündənin birini götürüb oxlov ilə təxminən diametri 10sm olmaqla yayırıq.



Xəmiri əlimizin içinə alıb 2 ç.q  içlik qoyuruq. İçliyi qoyanda çalışın şəkər tozu uc hissələrə yayılmasın. Onda pis bükülür xəmir bir-birinə yaxşı yapışmır.



Yanlarını yaxşı uc-uca bərkidirik.



Bükürük. (Bəziləri yuxarıdan aşağı doğru bəziləri isə aşağıdan yuxarı doğru bükür)





Üzünə maqqaş vasitəsi ilə naxış salırıq. Hazır olan şəkərburaları bişirəcəyimiz qaba aralı yığırıq.









Bütün şəkərburaları hazırlayib qurtardıqdan sonra bişirməyə başlayırıq. 170-180 dərəcə qızdırılmış sobada 20-25 dəqiqəyə bişiririk.

Hazırladığınız şəkərburaları sərin yerdə saxlayın. Soyuq da olmaz isti də. Üstünü örtmək olmaz. Açıq qoyursunuz ki, naxışlar qurusun. Onda naxışlar itmir. Əgər hazırlayan kimi bişirsəniz naxışları itəcək. Bişirərkən şəkərburanın üzü qızarmamalıdır ağ qalmalıdır.



Bişmiş şəkərburaları düz qaba yan-yana yığırıq tamam soyuduqdan sonra isə qazana yığıb ağzını örtürük. Əziz xanımlar şəkərburanı uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə bu qaydada saxlayın. Əgər salafana ya da soyuducuya qoysanız tez xarab olacaq.

 

Nuş olsun!


OXŞAR YAZILAR
.Kakoslu paxlava
Ərzaqlar: Xəmir üçün: 1/2 st süd 1/2 st qatıq 1/2 st duru yağ 1 ədəd yumurta 1 paket qabartma tozu 1/3 ç.q duz 4 st un (aparanad
.Xamalı limonlu keks
Ərzaqlar: 100 q kərə yağı 200 q xama 3 ədəd yumurta 1 st şəkər tozu 1 paket qabartma tozu 1 ədəd limon qabığı 3 st un Şirəsi üçü
.Kişmişli qozlu piroq
Ərzaqlar: Xəmir üçün: 200 q xama 200 q kərə yağı 1 paket qabartma tozu 1/2 paket vanil 3 st un İç üçün: 1 st qoz ləpəsi 1 st
.Zebra keksi - 3
Ərzaqlar: 3- 3, 5 st un 2 st şəkər tozu 2 ədəd yumurta (böyük) 1 st duru yağ 1 st süd 2 x.q kakao 1 paket qabartma tozu 1 paket
.Meyvəli badamlı piroq
Ərzaqlar: Xəmir üçün: 1/2 st şəkər tozu 100 q kərə yağı 2 ədəd yumurta 1 paket qabartma tozu 1 paket vanil 2,5 st un Ovuntu üçün
Şərh yaz
Adınız:
Email: saytda görsənməyəcək
Mətn
Kod gizli kod Yenilə
Kodu yaz

Şərhlər
meryem (05 oktyabr 2014 21:59)
Insallah bunu da hazirlayacam
ayan (14 sentyabr 2014 17:36)
Cox gozeldi amma mamamin pisirdiyi kimi deyil
ayan (14 sentyabr 2014 17:35)
Nnnn
Reseptaz (12 aprel 2014 12:32)
nush olsun..
Almaz (11 aprel 2014 20:36)
super alındı mən hələ südə1dolu çay qaşığı pesok əlavə etdim 500qr una çox sağ olun bu reseptə görə
əliyeva ülviyyə (01 aprel 2014 23:50)
cox xosuma gelir reseptlerin hamisi.jurnali olsa abunə olmaq isterdim
konul (31 mart 2014 16:06)
salam sizin reseptle sekerbura bisirdim, ancaq bisende nedense cox sisdiler ve naxislari itdi .
laila (30 mart 2014 10:25)
Dogru reseptdir.ela cixir
Reseptaz (25 mart 2014 21:45)
Salam. Çox sağ olun.
ZARIFA (25 mart 2014 19:35)
ela reseptlerdi...eziyyeti kecenlere tewekkurler
Reseptaz (21 mart 2014 20:11)
Çox sağ olun. Nuş olsun.
Medine (21 mart 2014 17:11)
Resepte gore tewekkur edirik. Bu reseptle hazirladim cox gozel alindi
Reseptaz (21 mart 2014 11:09)
salam, beli bu 40 ededin reseptidir, 10 kunde yazan yerde altinda yazmisiq ki, 10-nu hazirlayin, sonra yeniden 10-dene edin belece xemir bitene kimi. bu sekilde etmekde meqsed tez naxislamaq lazimdir ki, yoxsa xemir aciyir ve naxis tutmur.
Aynur (21 mart 2014 01:35)
Salam,bir sualım var,yuxarıda yazılıb ki-'' Xəmirdən 40 qramlıq (qozdan az böyük) 10 ədəd kündə düzəldirik.'' Onda 10 dene künde varsa (qoz böyüklüyünde),cemi 10 dene şekerbura alınır ??? Nece olur o künde meselesi-başa düşmedim.(( Axı bu 40 dene şekerburanın reseptidir ...
Reseptaz (19 mart 2014 20:11)
Çox sağ olun. Nuş olsun.Bayramınız mübarək.
aynur (19 mart 2014 19:52)
cox
sagolun cox ela bawa salirsiz... paxlavani biwirdim super alinmiwdi
bugunde wekerburani eledim super alindi wekerburada. tewekkurler herweye
gore
Reseptaz (19 mart 2014 19:30)
Salam. İstədiyiniz resept şirniyyarlar bölməsində iki növdə yerləşdirmişik. Buyurub baxa bilərsiniz.
nergiz (19 mart 2014 18:31)
men napaleon tortunun reseptini axtariram
Reseptaz (19 mart 2014 12:40)
sizler de cox sag olun...
mira (19 mart 2014 11:41)
paxlavani pisirdim ela alindi cox sagolun!


Bu saytdakı bütün reseptlər və üzərində resept.az logosu olan bütün şəkillər resept.az-a məxsusdur və heç bir halda izinsiz olaraq istifade edilə bilməz. Əlaqə üçün: reseptaz@yahoo.com adresinə müraciət edin.