Şəkərbura



Azərbaycanın milli şirniyyat növlərindən biridir.

Ərzaqlar:

(40 ədəd şəkərbura üçün)

Xəmir üçün:



1kq un

3 yumurta

250 q kərə yağı

1 st süd

2 x.q xama

1/2 ç.q quru maya

İçlik üçün:



500 q qabığı təmizlənmiş fındıq ləpəsi

500 q şəkər tozu

1/4 ç.q hil


Hazırlanması:

Xəmiri hazırlayaq. Südü qaba töküb ilıq qızdırırıq.



Yağı əridirik.



Mayanı ilıq süddə qarışdırırıq 5-10 dəqiqə qalır köpüklənir.



Unun ortasına yumurtanı, mayanı, südü, yağı və xamanı əlavə edirik.



Normal xəmir yoğururuq.



Xəmirin üstünə salafan çəkib, dəsmal qoyub, isti bükürük, 1 saat acımağa qoyuruq.

İçlik hazırlayırıq.Fındığı tavada qovurub qabığını təmizlədikdən sonra sürtgəcli maşından keçiririk.Çəkilmiş fındığı şəkər tozu və hil ilə qarışdırırıq.



Xəmir acıyacaq.



Xəmirdən 40 qramlıq (qozdan az böyük) 10 ədəd kündə düzəldirik.

(Xəmirdən az götürün 8-10 kündə düzəldin onu hazırlayıb qurtardıqdan sonra yenidən götürüb kündəliyib düzəldin qurtaranadək  təkrarlayın. Bu şəkildə şəkərburaları düzəltməyə davam edin).

Kündənin birini götürüb oxlov ilə təxminən diametri 10sm olmaqla yayırıq.



Xəmiri əlimizin içinə alıb 2 ç.q  içlik qoyuruq. İçliyi qoyanda çalışın şəkər tozu uc hissələrə yayılmasın. Onda pis bükülür xəmir bir-birinə yaxşı yapışmır.



Yanlarını yaxşı uc-uca bərkidirik.



Bükürük. (Bəziləri yuxarıdan aşağı doğru bəziləri isə aşağıdan yuxarı doğru bükür)





Üzünə maqqaş vasitəsi ilə naxış salırıq. Hazır olan şəkərburaları bişirəcəyimiz qaba aralı yığırıq.









Bütün şəkərburaları hazırlayib qurtardıqdan sonra bişirməyə başlayırıq. 170-180 dərəcə qızdırılmış sobada 20-25 dəqiqəyə bişiririk.

Hazırladığınız şəkərburaları sərin yerdə saxlayın. Soyuq da olmaz isti də. Üstünü örtmək olmaz. Açıq qoyursunuz ki, naxışlar qurusun. Onda naxışlar itmir. Əgər hazırlayan kimi bişirsəniz naxışları itəcək. Bişirərkən şəkərburanın üzü qızarmamalıdır ağ qalmalıdır.



Bişmiş şəkərburaları düz qaba yan-yana yığırıq tamam soyuduqdan sonra isə qazana yığıb ağzını örtürük. Əziz xanımlar şəkərburanı uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə bu qaydada saxlayın. Əgər salafana ya da soyuducuya qoysanız tez xarab olacaq.

 

Nuş olsun!


OXŞAR YAZILAR
.Alma piroqu
Ərzaqlar: 3 ədəd yumurta 200 q kərə yağı 200 q xama 1,5 st un 2/3 st şəkər tozu 1 paket qabartma tozu 1 paket vanil 3 ədəd alma
.Şokoladlı tort
Ərzaqlar: Bu tortu bişirmək üçün aşağıdakı biskvit resepti ilə iki ədəd biskvit bişirmək lazımdır. Biskvit üçün: 4 ədəd yumurta 4 x.q un
.Kişmişli balaca kekslər
Ərzaqlar: 1 st qatıq 2 ədəd yumurta 1 st bir barmaq az şəkər tozu 100 q kərə yağı 2,5 st un 1/2 st kişmiş 1 paket vanil 1 pake
.Kəsmikli piroq
Ərzaqlar: Xəmir üçün: 1,5 st un 125 q kərə yağı 1/3 st şəkər tozu 2 x.q kakao 1 ədəd yumurta 1 paket qabartma tozu İç üçün: 6
.Kakoslu paxlava
Ərzaqlar: Xəmir üçün: 1/2 st süd 1/2 st qatıq 1/2 st duru yağ 1 ədəd yumurta 1 paket qabartma tozu 1/3 ç.q duz 4 st un (aparanad
Şərh yaz
Adınız:
Email: saytda görsənməyəcək
Mətn
Kod gizli kod Yenilə
Kodu yaz

Şərhlər
Reseptaz (17 noyabr 2014 21:59)
Salam. Qaba yığanda dəsmal sərmək lazımdı. Təşəkkürlər.
Ilahe (16 noyabr 2014 16:28)
Herf sehvlerine gore bagiwlayin,telesik yazdim.Bu aralar havalar da yaman soyudu ))) Helelik
Ilahe (16 noyabr 2014 16:26)
Salam,Bu reseptin muellifi duz qeyde etdi-wekerburani agzi qapaqli qabin icinde metbex desmalini serib icine wekerburalari seliqe ile duzub uzerini bawqa bir desmalla ortmek lazimdir,en sonda ise qapin qapagini qoyursuz.Desmal nemliyi ozune cekdiyine gore wekerburaniz teze kimi qalacaq.Helelik
selma (16 noyabr 2014 13:31)
cok xosuma geldi nus olsun
Reseptaz (16 noyabr 2014 13:24)
salam,şişməyinə baxmayın soyuduqda yığışacaq.əsas ağzı açılmasın. Salafana qoyanda tez xarab olur yaxşısı bir qazana yığıb ağzını qapaqla örtməkdir. Hər kəsə nuş olsun.
larisa (16 noyabr 2014 08:11)
Salam bu reseptle artiq iki defe bisirmisem her iksinde sobada cox sisirler,deyirsiniz ki hazir sekerburalari serin yerde saxlayin naxislar qurusun ve cox acimasin elede edirem ancaq sobanin istiliyinden 20 deqiqe muddetine aciyir ve cox sisirler .
Nübar (16 noyabr 2014 00:48)
Bu resepti bu gün yenə sınadım. Əla alındı. Bir daha təşəkkürlər.
emine (15 noyabr 2014 19:47)
eger sekerburani salafana qoysam tez xarab olaaar
Reseptaz (13 noyabr 2014 00:12)
Çox sağ olun. Təşəkkür edirəm.
Nübar (13 noyabr 2014 00:08)
Diqqət ayırıb, cavab yazdığınız üçün təşəkkür edirəm. İlk dəfə hazırladığım üçün razı qaldım. Yenə sınayacam. Uğurlar sizə!
Narinc (12 noyabr 2014 21:54)
Duz deyirsiz,wekerburaya sarikok vurmurlar,wekerbura ag olmalidir,qizaranda onsuzda biraz sarimtil olur.helelik
Reseptaz (12 noyabr 2014 21:22)
Xəmirin rənginin tünd olmağını istəyirsinizsə vura bilərsiniz. Kənd yumurtası da xəmirin rəngini sarı edir onda sarıkökə ehtiyac qalmır. Amma mən sarıkök vurmuram.Şişməyi çox acıyanda və üzü qurumayanda olur. Hazırlayan kimi bişirməyin. Reseptdə yazılanlara əməl etsəniz əla alınar.Nuş olsun.
Reseptaz (12 noyabr 2014 21:14)
Salam. Bu arada işin çoxlugundan vaxt ayırım cavab yaza bilmirdik. Yenə də vaxt olanda yazmağa çalışırıq. bizlərdən inciməyin.Təşəkkürlər.
Nübar (11 noyabr 2014 15:13)
Sualıma da cavab yazsaydınız yaxşı olardı....
Reseptaz (10 noyabr 2014 15:01)
tesekkurler, sag olun.
Nübar (10 noyabr 2014 11:40)
Salam. Mən bu resepti sınadım. Dadlı alındı. Ancaq naxışları itdi. Yəqin ilk təcrübəmdir, ondan. Bir şey soruşum. Xəirinə sarıkök əlavə etsəm, olar? Bir az sarı olmasını istəyirəm
Narinc (27 oktyabr 2014 17:26)
Salam,wekerburanin naxiwlari cox gozeldi,menim el iwime oxwadi,ellerinize sagliq,helelik
şaiq (27 oktyabr 2014 14:47)
Bir malako un findiq yumurta pesok
meryem (05 oktyabr 2014 21:59)
Insallah bunu da hazirlayacam
ayan (14 sentyabr 2014 17:36)
Cox gozeldi amma mamamin pisirdiyi kimi deyil


Bu saytdakı bütün reseptlər və üzərində resept.az logosu olan bütün şəkillər resept.az-a məxsusdur və heç bir halda izinsiz olaraq istifade edilə bilməz. Əlaqə üçün: reseptaz@yahoo.com adresinə müraciət edin.